onsdag 26 oktober 2011

Det blir inte alltid som man tänkt sig

Ungefär samtidigt som vi kom till Garissa, gick den Kenyanska militären över gränsen till Somalia för att skydda turismen vilken var hotad av den Somaliska styrkan Al Shabaab. Al Shabaab har under senare tid kidnappat flera turister och hittills har en person dött i fångenskap. Vi följde nyheterna med viss oro. UD rekommenderade inte resor närmare än 6mil till gränsen och Garissa ligger 20mil ifrån Somalias gräns så det var ingen fara för oss för tillfället.

På lördagen gick dock Al Shabaab ut med terrorhot mot hela Kenya och bombade en bar och en busstation i Nairobi. Eftersom Al Shabaab har allierade utplacerade i hela landet började det bli oroligt. Som nästan de enda vita i hela Garissa efter att de danska läkarna lämnat, kunde inte vår kontaktperson garantera oss säkerhet längre. Hon blev orolig och rekommenderade oss starkt att lämna landet.

Stiftelsen Garissas ordförande hade planerad att komma till Garissa denna vecka men blev avrådd att åka och fick även hon avbokade sin resa. Efter samtal med Svenksa Ambassaden tyckte de också att det var en god idé att lämna Garissa. Tyvärr var läget inte bättre i Nairobi för tillfället och det är ovisst om läget trappas upp eller inte, men hotet finns där.

Så tyvärr fick vi ta ett väldigt kort farväl av flickorna och personalen på skolan/barnhemmet.
Vi lämnade alla saker vi inte hunnit ge bort till personalen som skulle dela ut grejerna när det behövdes eller någon behövde särskild uppmuntran.

De tackade hjärtligt för alla fina gåvor som så många har varit med och skänkt.

Sedan tog vi taxi till sjukhuset för att överlämna lite grejer där som vi tyckte passade innan vi åkte hem och packade ihop och lämnade hotellet i morse tisdag 05.30.

Vi fick köpa nya flygbiljetter av ett mycket oförstående flygbolag, KLM, som inte på något sätt kunde boka om våra biljetter.

Man kan säga att det inte riktigt blev som vi tänkt oss och vår tid i Kenya blev alldeles för kort men trots det vill vi inte ha den ogjord för det har varit tio fantastiska dagar på barnhemmet och förhoppningsvis kommer vi tillbaka någon gång i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar